1,3 sekunder, f/11, på stativ. Bilden tagen i Flygvapenmuseums magasin.

Nyligen fick jag inför en gemensam fotodag med SAPS, frågan om jag kunde delge lite tips på stativteknik. Oavsett prisklass på stativ finns flera saker du kan tänka på i handhavandet, som kan göra dina bilder dramatiskt mycket skarpare. Så – här kommer mina fem bästa tips för hur du får skarpare bilder med stativ:

  1. Välj ett bra underlag. Ditt superstabila stativ hjälper inte om underlaget är mjukt eller rörligt. Jag brukar försöka borra ner benen lite om marken är mjuk, eller hitta stenar, rötter, asfalt eller annat som är hårt och stadigt, där du kan ställa stativfötterna.
  2. Gör ditt stativ så stabilt det går. De flesta stativ blir stabilare ju lägre de är. Mittpelaren är den svagaste länken, dvs om du kan undvika att höja den så ökar dina chanser till skarpa bilder. Det gäller också att din snabbkopplingsplatta på kameran sitter bra, och att fästet mot stativhuvudet är stadigt.
  3. Slå av bildstabiliseringen. Det här är ett råd som gäller nästan alla kameror. Om du förväntar dig att kameran ska vara stilla, som på stativ, så brukar bildstabiliseringen bidra med mer problem än lösningar. Det finns undantag, men se detta som en generell regel.
  4. Använd fjärrutlösare. För att inte orsaka vibrationer när du trycker av, så kan du använda trådutlösare eller nån trådlös variant. Det finns en del enkla IR-lösningar för vissa kameror, andra kan du styra från mobilen. Har du ingen fjärrutlösare kan du sätta självutlösare på 2-5 sekunder, så undviker du ändå det mesta av vibrationerna.
  5. Fäll upp spegeln (om du har en spegelreflexkamera.) Spegeluppfällning är en funktion som finns i en hel del kameror, men inte alla. Det går ut på att du klickar två gånger; första gånger fälls spegeln upp, andra gången öppnas slutaren. Det gör att de vibrationer som spegeln orsakar, hinner lägga sig innan bilden tas. Spegeluppfällning gör störst skillnad när du använder längre brännvidder.

Lycka till med dina stativbilder!